Methodiek
Om tijdens de begeleiding tot een positieve ontwikkeling te komen en om gericht aan doelen te werken hebben we een aantal methodieken die we inzetten;
Het Enneagram
Het Enneagram is een eeuwenoud psychologisch systeem waarin de mens wordt beschreven aan de hand van 9 persoonlijkheidstypen. Wanneer we weten welk type van toepassing is op de cliënt kunnen we deze beter doorgronden en daarop vervolgens gerichte en toegepaste methodieken inzetten.
CAR methode
De CAR methode is gebaseerd op 3 basisbehoeften t.w. Competentie, Autonomie en Relatie.
Competentie; Om alle vormen van leren succesvol te laten zijn is het belangrijk dat leervormen zijn afgestemd op de mogelijkheden en (basis) behoeften van de cliënt. Dat betekent dat wij de begeleiding afstemmen op de client zodat leren weer leuk wordt en de client ervaart dat hij/zij/die zichzelf als effectief ervaart. Bij ons leren cliënten door in de praktijk een project te kiezen waar we ons in verdiepen en deze samen gaan uitwerken.
Autonomie verwijst naar het gevoel onafhankelijk te zijn en dingen zélf te kunnen doen. Zélf te kunnen kiezen en beslissingen te maken. Dat lukt alleen in een omgeving waarin de eigenheid van de cliënt gerespecteerd is, gezien en gehoord wordt. De cliënt mag gaan ondervinden dat leren en zichzelf ontwikkelen iets is dat de cliënt doet voor zichzelf, niet voor ouders of “omdat het moet”
Leren is leuk!
Relatie; Iedereen vindt het fijn om ergens bij te horen! Kinderen leren dit gevoel vanaf de geboorte binnen het gezin en naarmate kinderen ouder worden breidt het netwerk uit. Vanuit het gezin komt het kind uiteindelijk in contact met vriendjes, sportmaatjes, medeleerlingen en docenten. Hoe groter het netwerk wordt des te meer kans is er op conflicten omdat niet iedereen hetzelfde is en dat kan verwarrend zijn. Ervan uitgaande dat er binnen een systeem alle 9 menstypen rondlopen is het niet gek wanneer dat botst. Om hierin staande te kunnen blijven is het aanleren van sociale interactie erg belangrijk. Onze begeleiding biedt hierin oefeningen door Systeemopstellingen te doen. Daarnaast passen we in de praktijk het leren van normen en waarden toe die altijd gebaseerd is op respect hebben voor de ander en waarin er ruimte mag zijn voor een meningsverschil.
Systeemopstelling
Tijdens een systeemopstelling krijg ik inzicht in hoe een kind de wereld om zich heen ervaart. Een kind heeft met veel systemen te maken naarmate het kind ouder wordt. Het belangrijkste systeem voor een kind is het basis gezin. Ongeacht of ouders al dan niet meer samen zijn, het basisgezin is voor ieder kind het beginpunt van het leven. Waar staat het kind t.o.v. ouders, broertjes en zusjes, in hoeverre laten ouders zich beïnvloeden in de opvoeding door hún netwerk? Wat zijn de menstypen binnen het gezin? Deze oefening doen we in een speciaal daarvoor ontwikkelt “spel” of buiten met een paard. Het paard spiegelt de non-verbale communicatie en wanneer dat verandert reageert het paard daar direct op zodat de cliënt ervaart leert dicht bij zichzelf te blijven door te doen wat hij/zij zegt.
Brain Blocks (vanaf september 2025)
Het doel van Brain Blocks is om cliënten te helpen hun gevoelens, gedachten en ervaringen beter te begrijpen en uit te drukken. Door deze op een tastbare manier inzichtelijk te maken, wordt het eenvoudiger om te ontdekken waar bepaald gedrag of emoties vandaan komen en hoe ze invloed hebben op het dagelijks leven en de relaties met anderen. Dit proces bevordert niet alleen zelfinzicht bij de cliënt, maar ook begrip bij belangrijke anderen. Ze leren woorden te geven aan hun innerlijke wereld, vooral wanneer het om complexe of moeilijk te begrijpen gevoelens gaat. Brain Blocks biedt een veilige en concrete manier om deze gevoelens en gedachten zichtbaar te maken. Wanneer cliënten in staat zijn om hun emoties en gedachten te delen met belangrijke anderen, ontstaat er een versterkte basis voor sociale verbinding en steun, wat hun dagelijks functioneren en persoonlijke groei ten goede komt.